Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Wafelkowe mielone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Idealny sposób na zaskoczenie gości czymś nowym, mielone kotlety z kapustą, pieczarkami w wafelku, dacie się skusić?

Wafelkowe mielone Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Wafelkowe mielone

 

  • 2 duże wafle tortowe
  • 30 dag mięsa mielonego
  • 3 całe jajka
  • 1 łyżka bułki tartej oraz do panierki
  • 1 cebula
  • 15 dag kapusty kiszonej
  • 15 dag pieczarek
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • Olej do smażenia
  • Pieprz
  • Sól
  • Szczypta papryki ostrej

Sposób przygotowania:

Wafelkowe mielone

ETAP 1:

1. Mięso mielone przekładamy do miski, wbijamy jajko, wsypujemy sól, jedną łyżkę bułki tartej, paprykę ostrą i dokładnie mieszamy.

ETAP 2:

Wafelkowe mielone

2. Obieramy cebulę, drobno kroimy i prużymy na rozgrzanym oleju. Do cebuli dodajemy drobno pokrojoną kapustę oraz pokrojone w plasterki pieczarki. Doprawiamy pieprzem oraz solą i wlewamy sos sojowy. 10 minut prużymy.

ETAP 3:

Wafelkowe mielone

3. Następnie rozkładamy jeden wafel tortowym, rozkładamy farsz z kapusty i grzybów równomiernie po całości.

ETAP 4:

Wafelkowe mielone

4. Na kapuście rozprowadzamy również po całości mięso i przykrywamy waflem tortowym.

ETAP 5:

Wafelkowe mielone

5. Kroimy na dowolne kawałki i panierujemy roztrzepanym widelcem jajku, następnie w bułce tartej i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju.

ETAP 6:

Wafelkowe mielone

6. Kotlety gotowe.

7. Smacznego.