Jesteśmy tym co jemy

Jesteśmy tym co jemy

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Wafle bakaliowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pyszna, zdrowa bomba witaminowa, czyli przekąska do szkoły czy pracy, zamiast sklepowego batonika :)

Wafle bakaliowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wafle bakaliowe

 

  • 8 sztuk podpłomyków lub innych małych wafli
  • 100 g orzechów
  • 100 g rodzynek
  • 100 g daktyli
  • 2 łyżki sezamu
  • 2 łyżki tahini

 

  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 8 łyżek mleka

Sposób przygotowania:

Wafle bakaliowe

Z daktyli pozbywamy się pestek, i kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera.* Dodajemy orzechy, rodzynki i sezam z pastą - blendujemy - powinna powstać klejąca masa z grudkami (jeśli nie lubicie grudek blendujcie tak długo, aż ich nie będzie).

Robimy przerwy w blendowaniu aby nie spalić blendera! ;)


Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem mleka i energicznie mieszamy do połączenia składników.


Masę dzielimy na 4 części, i rozprowadzamy równą warstwę, w kolejności: 1. wafel - masa bakaliowa - wafel - czekolada

2. wafel - masa bakaliowa - czekolada - wafel**

3. wafel - czekolada - masa bakaliowa - czekolada - wafel***

- delikatnie dociskając wafle. Analogicznie robimy kolejne wafle.


Wafle układamy na desce/blacie i dociskamy drugą deską obciążoną np. książką kucharską - odstawiamy na 1 h. (Wafle robione z opcji 3 wystarczy dobrze docisnąć i już są gotowe ;)


Na koniec wafelki kroimy na trójkąciki i polewamy pozostałą czekoladą.

Moje uwagi:

* masa jest bardzo zbita i źle się rozprowadza - daktyle podgrzać (jak tutaj) lub zalać wrzątkiem i odstawić na chwilę, aby zmiękły. Następnie zblendować i wymieszać z pozostałymi składnikami, (jeśli wypróbujecie - proszę o komentarz jaki wyszedł efekt końcowy)


** opcja 1 i 2 - wafle z obu lub jednej strony rozklejały się (wypróbowałam każdy wariant - najlepiej sprawdził się 3),


*** nie nakładaj dużej ilości czekolady, bo wafelek będzie miękki. 


Smacznego! :)

Wafle bakaliowe
Posiekane bakalie blendujemy na dość gęstą masę
Wafle bakaliowe
Porcję masy bakaliowej rozkładamy na waflu i delikatnie dociskamy
Wafle bakaliowe
Na masę wykładamy łyżeczkę czekolady i rozprowadzamy
Wafle bakaliowe
Następnie przykrywamy drugim waflem i mocno dociskamy

Tagi:

czekolada