Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Wafle z masą kawowo-kokosową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Wafle z masą to łatwy sposób na coś słodkiego bez pieczenia.

Wafle z masą kawowo-kokosową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wafle z masą kawowo-kokosową

 

  • 20 dag masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki śmietany gęstej
  • 5 dag wiórek kokosowych
  • 2 łyżki kawy mielonej
  • 1 łyżka kakao
  • 4 szkl pokruszonych biszkoptów lub herbatników
  • 20 dag biszkoptów
  • 2 wafle (andruty)
  • 2-3 łyżki spirytusu
  • sok z cytryny do smaku
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 łyżka mleka

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wafle z masą kawowo-kokosową
Masło z cukrem pudrem i śmietaną utrzeć na puszystą masę. Wsypać pokruszone ciastka, kakao, kawę, wiórki kokosowe, dokładnie wymieszać.( gdy masa jest bardzo gęsta dodać śmietany) Doprawić do smaku spirytusem i sokiem z cytryny. 1/3 masy wyłożyć na wafel, ułożyć biszkopty, włożyć pozostałą masę, wyrównać. Przykryć drugim waflem, przyłożyć deseczką, obciążyć. Pozostawić w chłodnym miejscu na godzinę. Czekoladę rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub kąpieli wodnej. Wafel po wierzchu oblać rozpuszczoną czekoladą wymieszaną z mlekiem i łyżką spirytusu, posypać wiórkami kokosowymi.
Wafle z masą kawowo-kokosową
Wszystkie przygotowane składniki włożyć do miski i wymieszać
Wafle z masą kawowo-kokosową
Na jeden wafel wyłożyć 1/3 masy kokosowo-kawowej
Wafle z masą kawowo-kokosową
Na masę wyłożoną na waflu ułożyć biszkopty
Wafle z masą kawowo-kokosową
Przykryć pozostałą masą wyrównać przyłożyć drugim waflem