akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Waflowa rolada z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Zdrowsza wersja rolady, nie wymaga pieczenia, nie jest pracochłonna. Nie zawiera cukru ani masła. Serdecznie polecam!

Waflowa rolada z kaszą jaglaną

Składniki:

Waflowa rolada z kaszą jaglaną

Rolada:

  • 3-4 wafle tortowe
  • 1 szklanki kaszy jaglanej
  • 3 szklanki wody
  • 1/3 szklanki wiórków kokosowych
  • 3 łyżki kakao
  • 350 ml mleka roślinnego, np. owsianego
  • 4 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki ulubionych bakalii

Ganasz czekoladowy:

  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki jogurtu/ śmietany

Sposób przygotowania:

Waflowa rolada z kaszą jaglaną
Kaszę jaglaną ugotować w 3 szklankach wrzącej wody do miękkości (około 15 minut). Następnie odcedzić. Dodać do kaszy pozostałe składniki (oprócz bakalii) i zmiksować blenderem do uzyskania jednolitej masy. Na koniec wsypać bakalie i wymieszać (masa będzie rzadka, ale po spędzeniu kilku godzin w lodówce stężeje).

Na pierwszy wafel wysmarować 1/3 gorącej masy (dzięki temu wafle zmiękną!) Przykryć drugim waflem i znów wysmarować masą. Przykryć trzecim, na niego ponownie masa. Następnie poczekać chwilkę, aż wafle wystarczająco zmiękną. Zwinąć w roladę. Owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum 8 godzin.

Ganasz czekoladowy:

Czekoladę połamać, dodać do niej jogurt / śmietanę, a następnie rozpuścić w kąpieli wodnej do uzyskania jednolitej, błyszczącej polewy. Schłodzoną roladę polać czekoladowym ganasz. Schłodzić. Smacznego!

(inspiracja/ źródło: Domowa cookierenka Agi)