Waflowy salceson

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Galaretkę rozpuścić w ½ l gorącej wody. Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu razem z cukrem. Wsypać kakao i rodzynk

Waflowy salceson

Składniki:

Waflowy salceson

 

  • 2 opakowania dużych kwadratowych wafli,
  • 2 paczki herbatników,
  • 1 kostka masła lub margaryny,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 opakowanie galaretki (najlepsza jest do tego ciasta wiśniowa),
  • około 5-10 dag rodzynek.

Sposób przygotowania:

Waflowy salceson
Galaretkę rozpuścić w ½ l gorącej wody.

Masło lub margarynę rozpuścić na małym ogniu razem z cukrem. Wsypać kakao i rodzynki. Powstanie polewa czekoladowa.

Pokruszyć herbatniki.

Do gorącej polewy wlać galaretkę, wymieszać.

Na folii spożywczej położyć jeden wafel. Wazką do zupy polać wafel polewą, posypać herbatnikami, ułożyć następny wafel i znowu polać polewą i posypać herbatnikami.

Czynności powtarzać aż do wyczerpania polewy.

Przy pomocy folii zwinąć wafle w roladę.

Salceson włożyć do lodówki na co najmniej 12 godzin.

Następnego dnia przed podaniem pokroić w plastry.

Tagi:

ciasto