sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 396]

Walentynkowe oponki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Z racji tego, że w tym roku Tłusty Czwartej i Walentynki są z bardzo krótkim odstępie czasu, postanowiłam połączyć oba święta i przygotowałam oponki w kształcie serca. Bardzo spodobały się mojemu synowi.

Walentynkowe oponki Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Walentynkowe oponki

 

  • 1 czubata szklanka mąki pszennej
  • 3 żółtka
  • 3 płaskie łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki letniego stopionego masła
  • 20 g świeżych drożdży lub 2 łyżeczki instant
  • 4 łyżki zimnego mleka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • 2 łyżki spirytusu
  • cukier puder do posypania
  • olej lub smalec do smażenia
  • foremki w kształcie sera (duża i mała)

Sposób przygotowania:

Walentynkowe oponki
Ciasto przygotowałam w automacie do pieczenia chleba. Bardzo podoba mi się ta forma przygotowania, ponieważ maszyna dokładnie miesza i utrzymuje stałą temperaturę. Nawet jeżeli w domu nie jest za ciepło nie obawiam się, że ciasto nie wyrośnie. Do pojemnika wlewam kolejno mleko, tłuszcz, żółtka, spirytus. Dodaję skórkę z cytryny, cukier puder, mąkę. W jednym rogu wsypuje sól a po środku pokruszone drożdże. W tym przypadku użyłam świeżych. Ustawiam program na wyrabianie ciasta ( u mnie numer 6). Po 1,5 godzinie wyrośnięte ciasto przekładam na stolnicę. Wałkuję na grubość ok. 1 cm. Wycinam duże serca a w ich środkach małe. Oponki smażę z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Przekładam je na ręcznik papierowy aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Kiedy przestygną posypuje przesianym cukrem pudrem.
Walentynkowe oponki
Ciasto przygotowujemy w automacie lub ręcznie.
Walentynkowe oponki
Wałkujemy na grubośc około 1 cm i wycinamy serca.