Sposób przygotowania:
Pączusie walentynkowe serca
1. Masło rozpuścić i ostudzić 2. Do miski wsypać mąkę, sodę, sól, cukier, cukier waniliowy, dodać żółtka, śmietanę, masło, alkohol i wszystko dokładnie wymieszać. 3. Blat posypać mąką, wyjąć z miski ciasto, ja musiałam dodać jeszcze garść mąki i dopiero mogłam porządnie zagnieść na elastyczne ciasto. Konsystencja jak plastelina. 4.Przygotować sobie to czym będziemy wycinać pączusie- szklankę, foremki 5. Urywamy po kawałku ciasto, posypujemy mąką ciasto i wałkujemy na ok. 1 cm grubości, wycinamy pączusie (najpierw kółka szklanką a w nich foremką serca) i odkładamy na posypaną mąką ściereczkę i tak dalej aż do wyczerpania zapasów ciasta:) 6. Rozgrzewamy olej (czy nagrzany jest sprawdzimy wrzucając troszkę ciasta na olej ja są bąbelki i wypływa to nagrzany jest dobrze) i wrzucamy partiami pączusie i smażymy z obu stron na złoto. 7. Wyciągamy cedzakiem na ręcznik papierowy. 8. W czasie gdy serduszka stygły zrobiłam lukier. Wymieszałam składniki, dodałam barwnik i otrzymałam piękny czerwony lukier. 9. Polewamy z obu stron serduszka lukrem, ew. posypujemy czekoladową posypką. Są pyszne, słodkie od lukru i mięciutkie. Idealne dla ukochanego na Walentynki:)