jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Książka Kucharska: Niezapomniane walentynki

Walentynkowe serduszka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

To pyszna słodka przekąska. Polecam.

Walentynkowe serduszka

Składniki:

Walentynkowe serduszka

 

  • Składniki:
  • 200 g mąki tortowej,
  • 100g cukru pudru,
  • 120 g masła,
  • Łyżeczka waniliowego cukru,
  • 1 jajko,
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • Szczypta czerwonego barwnika (u mnie w proszku),
  • 1 białko do smarowania,
  • Gruby cukier do posypania wierzchu,

 

Sposób przygotowania:

Walentynkowe serduszka
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dokładamy do niej cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, jajko oraz masło. Zagniatamy energicznie ciasto. Gotowe delikatnie spłaszczamy. Na środek dajemy barwnik i zagniatamy ponownie ciasto, aż jego kolor będzie jednolity. Ciasto schładzamy około 30 minut. Po tym czasie wałkujemy na grubość około 0,5 cm. Z ciasta wycinamy serca. Wierz ciasteczek smarujemy białkiem, a następnie posypujemy cukrem. Ciasteczka pieczemy około 15 minut w 180˚C.