dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 293]

Walentynkowy biszkopt z seduszkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 4/5 głosów: 15

Biszkopt przekładany masą z mleka skondensowanego niesłodzonego i galaretki. Na wierzchu, w biszkopcie, wycięte są serduszka i zalane czerwoną galaretką. Ciasto dość proste w wykonaniu a efektowne. Na Walentynki :)

Walentynkowy biszkopt z seduszkami

Składniki:

Walentynkowy biszkopt z seduszkami

biszkopt

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka mąki krupczatki

 

  • cukier puder do posypania

różowa masa

  • 750 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 3 galaretki truskawkowe (lub inne czerwone)
  • 500 ml wody

do serduszek

  • 250 ml wody
  • 1 galaretka truskawkowa

Sposób przygotowania:

Walentynkowy biszkopt z seduszkami

biszkopt

Białka oddzielić od żółtek. do białe dodać proszek do pieczenia i cukier, ubić na sztywną pianę. Do żółtek dodać olej, krótko zmiksować, dodać do ubitych białek, delikatnie wymieszać łyżką. Wsypać mąkę, jeszcze raz wymieszać łyżką na jednolite ciasto. Wyłożyć do prostokątnej formy o wymiarach 32x21 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C, piec ok. 30-35 minut. Ostudzić (biszkopt można upiec 1 dzień wcześniej, wtedy będzie się jeszcze lepiej kroił), przekroić wzdłuż na 2 blaty.
Spód włożyć z powrotem do formy. Wierzch ułożyć na dużej desce. W górnej części biszkoptu, foremką w kształcie serca wyciąć otwory, obficie posypać cukrem pudrem.

różowa masa

Walentynkowy biszkopt z seduszkami
przykrywanie wierzchnim blatem i zalewanie serduszkowych otworków

Do rondelka wlać 500 ml wody, zagotować. Zestawić z palnika, wsypać galaretki, mieszać do ich rozpuszczenia. Ostudzić ale nie czekać zbyt długo bo galaretka szybko się ścina. Miksując, wlewać skondensowane mleko niesłodzone. Masę wylać na jedną część ciasta (dość szybko się ścina), przyłożyć biszkoptem z serduszkowymi otworkami, lekko docisnąć.

do serduszek

Do rondelka wlać wodę, zagotować, zestawić z palnika, wsypać galaretkę, mieszać do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Lekko tężejącą galaretką zalać serduszkowe otwory (gdy galaretka będzie jeszcze zbyt płynna to wsiąknie w biszkopt). Zostawić do całkowitego zastygnięcia