gosia p.

gosia p.

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1329]

Biszkopt z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Biszkopt: Białka należy oddzielić....

Biszkopt z galaretką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Biszkopt z galaretką

 

  • 3 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2,5 łyżki kaszki manny,
  • 0,5 szklanki cukru pudru,
  • 125 gram margaryny,
  • 250 ml mleka,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej,
  • 250 gram truskawek

 

Sposób przygotowania:

Biszkopt z galaretką
Biszkopt: Białka należy oddzielić od żółtek i następnie ubijamy je. Do ubitej piany dodajemy żółtka, cukier i ponownie ubijamy. Do ubitej masy dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy i masę wylewamy na wysmarowaną margaryną tortownicę. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w temp. 180 stopni. Kaszkę manną gotujemy na mleku do gęstości. Studzimy. Następnie margarynę ucieramy dodając po trochu kaszki manny, cukier waniliowy i cukier puder. Tak przygotowanym kremem smarujemy biszkopt. Na cieście układamy truskawki. Galaretki przygotowujemy według przepisu na opakowaniu ( można je już zrobić trochę wcześniej). Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy na ciasto.
Biszkopt z galaretką
Biszkopt pieczemy w średniej tortownicy.
Biszkopt z galaretką
Krem: ucieramy margarynę z kaszką manną, cukrem pudrem i cukrem waniliowym
Biszkopt z galaretką
Przygotowany krem rozsmarowujemy na biszkopcie
Biszkopt z galaretką
Truskawki układamy na cieście i zalewamy galaretką