2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Walentynkowy krem z ajerkoniakiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Przez żołądek do serca, jak mówi stare polskie powiedzenie. Podczas walentynkowej kolacji możesz się przekonać czy to prawda. Każdy z nas uwielbia słodkości, więc ten deser od serca będzie strzałem w dziesiątkę.

Walentynkowy krem z ajerkoniakiem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Walentynkowy krem z ajerkoniakiem

 

  • 1 galaretka cytrynowa
  • 400 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 150 ml likieru jajecznego
  • 250 g sera mascarpone
  • 2 andruty
  • świeże owoce -banany,pomarańcze,winogrona do dekoracji
  • złoty krokant do dekoracji

 

Sposób przygotowania:

Walentynkowy krem z ajerkoniakiem
Galaretkę rozpuszczamy we wrzątku tak jak w przepisie na opakowaniu. Krem mascarpone przekładamy do miseczki wlewamy żelatynę rozpuszczoną w 30 ml gorącej wody,dodajemy likier jajeczny i mieszamy do całkowitego połączenia. Dobrze schłodzoną śmietanę kremową ubijamy na sztywną pianę dodając pod koniec puder,na koniec dodajemy serek z likierem i mieszamy do połączenia. Tak przygotowany krem rozkładamy do trzech pucharków-połowę wlewamy tężejącą galaretkę i robimy kleksy z pozostałego kremu używając szprycy do dekoracji.Wkładamy pokrojone na trójkąciki andruty dekorujemy świeżymi owocami oraz złotym krokantem. Smacznego..:)
Walentynkowy krem z ajerkoniakiem
krem z alkoholem miksujemy na gładka masę rozkładamy do pucharków
Walentynkowy krem z ajerkoniakiem
następnie wylewamy warstwę galaretki dekorujemy owocami i andrutami