MalgosiaZ

MalgosiaZ

Starszy Kucharz
[Przepisów: 15]

Walentynkowy pieróg w kształcie serca!

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Rewelacyjna sprawa dla ukochanej lub ukochanego na Walentynki!

Walentynkowy pieróg w kształcie serca! Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Walentynkowy pieróg w kształcie serca!

 

  • Składniki na ciasto: 36 szt

 

  • 3 szkl mąki pszennej + do podsypania
  • łyżeczka soli
  • gorąca woda- ilość w zależności od rodzaju mąki, u mnie ok 3/4szklanki
  • łyżka oliwy z oliwek
  • Składniki na farsz:
  • 250g mięsa od szynki
  • 200g karkówki
  • 1 ugotowana marchew
  • 5 średnich pieczarek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 mała kromka chleba
  • pieprz, sól, majeranek,pieprz cayennów

 

Sposób przygotowania:

Walentynkowy pieróg w kształcie serca!
Przygotowanie: Mięso dzień wcześniej ugotować bez soli. Kolejnego dnia zmielić wszystkie składniki w maszynce, dobrze je wymieszać dodając przyprawy. Odstawić na 2 godziny do lodówki do czasu aż farsz nabierze aromatu. Rozwałkować wcześniej przygotowane ciasto na cienki placek i wykrawać średniej wielkości koła. Na każdym rozłożyć po kopiastej łyżeczce farszu a następnie zlepiać. Zagotować wodę w dużym garnku, posolić i wrzucać partiami pierożki, gotując 5 minut od momentu wypłynięcia na wierzch. Smacznego! * Pierogowe serce wrzuciłam na gorący olej dosłownie na 30 sekund
Walentynkowy pieróg w kształcie serca!
Etap 1