OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Walentynkowy Tort orzechowy

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Romantyczny tort w kształcie serca z pyszną orzechową masą, w sam raz na Walentynki lub,. urodziny Ukochanej osoby.

Walentynkowy Tort orzechowy Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Walentynkowy Tort orzechowy

 

  • BISZKOPT w kształcie serduszka.
  • 2 jaja
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Walentynkowy Tort orzechowy
BISZKOPT Piekarnik nagrzać do 180*C. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno. Dodać cukier i żółtka, utrzeć. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Zmniejszyć obroty miksera do minimum i stopniowo dodawać obie mąki z proszkiem tak by uzyskać jednolitą masę. Wylać na formę wyłożoną papierem do pieczenia i piec ok. 20min Upiec tak 3 biszkopty. MASA Orzechy zaparzyć połową szklanki gorącego mleka. Budyń ugotować wg przepisu na opakowaniu. Wystudzić. Masło utrzeć na puch, wetrzeć przestudzone orzechy. Dodawać zimny budyń po łyżce. Wykończenie: Biszkopt - Masa - Biszkopt - Masa - Biszkopt - Masą posmarować cały tort , posypać wiórkami kokosowymi i kakao (wg uznania)
Walentynkowy Tort orzechowy
biszkopty upieczone w kształcie serduszka