Etna

Etna

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 83]

Waniliowe omlety z nadzieniem owocowym

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Ciekawy sposób na pyszne omlety.

Waniliowe omlety z nadzieniem owocowym

Składniki:

Waniliowe omlety z nadzieniem owocowym

 

  • Nadzienie:
  • 250 g mieszanych suszonych owoców
  • 150 ml sherry
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 2 łyżki maki ziemniaczanej

 

  • Omlety:
  • 4 jaja, osobno żółtko i białko
  • 16 łyżek mleka
  • szczypta soli
  • 120g maki
  • miąższ z 1 laski wanilii
  • 4 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Waniliowe omlety z nadzieniem owocowym
Suszone owoce wymieszać w garnku z 1/8 l wody, sherry oraz cukrem waniliowym. Gotować na średnim ogniu przez około 30 minut. W tym samym czasie wymieszać żółtka z mlekiem, solą, mąką i miąższem wydrążonym z laski wanilii. Zostawić ciasto na około 15 minut. Białka ubić na sztywno i dodać do masy. Następnie upiec na rozgrzanym maśle kolejno 4 omlety. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami zimnej wody, dodać do suszonych owoców. Chwilę odczekać, a następnie nałożyć nadzienie na omlety.