Sposób przygotowania:
Ciasto moreloweETAP 1:
Do przesianej mąki dodać cukier, szczyptę soli i wymieszać na sucho, następnie dodać zimne masło, żółtka i śmietanę, zagnieść kruche ciasto.
Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkować na kwadrat większy jak blaszka w której będziemy piec (moja 20 cm na 20 cm) Blaszkę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim ciasto, naddatkiem wykleić boki, dno nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na wierzchu ciasta ułożyć papier do pieczenia i wysypać na nim fasolę.
Spód z ciasta zapiec w temp. 180 st około 20 minut po tym czasie zdejmujemy ostrożnie papier i dopiekamy ciasto jeszcze 5 minut.
ETAP 2:
Mleko, żółtka i jajka dokładnie ubijamy z cukrem i mąkami oraz aromatem.
Na podpieczonym spodzie układamy obrane ze skórki morele i zalewamy przygotowaną masą budyniową.
Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st i pieczemy kolejne 30 minut po upieczeniu studzimy i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
SylaUla