iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Ciasto morelowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Słoneczne morele zanurzone w warstwie budyniowej to bardzo dobre połączenie ja zachęcam do spróbowania jeszcze ciepłego ciasta bo wtedy jest najlepsze.

Ciasto morelowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto morelowe

ciasto:

masa budyniowa:

dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Ciasto morelowe

ETAP 1:

Ciasto morelowe
Ciasto musi być obciążone w trakcie pieczenia

Do przesianej mąki dodać cukier, szczyptę soli i wymieszać na sucho, następnie dodać zimne masło, żółtka i śmietanę, zagnieść kruche ciasto.

Schłodzone w lodówce ciasto rozwałkować na kwadrat większy jak blaszka w której będziemy piec (moja 20 cm na 20 cm) Blaszkę na dnie wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć na nim ciasto, naddatkiem wykleić boki, dno nakłuć widelcem w kilku miejscach. Na wierzchu ciasta ułożyć papier do pieczenia i wysypać na nim fasolę.

Spód z ciasta zapiec w temp. 180 st około 20 minut po tym czasie zdejmujemy ostrożnie papier i dopiekamy ciasto jeszcze 5 minut.

ETAP 2:

Ciasto morelowe
Morele koniecznie trzeba obrać ze skórki.

Mleko, żółtka i jajka dokładnie ubijamy z cukrem i mąkami oraz aromatem.

Na podpieczonym spodzie układamy obrane ze skórki morele i zalewamy przygotowaną masą budyniową.
Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st i pieczemy kolejne 30 minut po upieczeniu studzimy i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.