ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Waniliowy przysmak

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Smaczne i proste w przygotowaniu.

Waniliowy przysmak

Składniki:

Waniliowy przysmak

 

  • 750 ml mleka 3,2
  • 3 jajka + 2 żółtka
  • 250 dag masla
  • 1/2 szkl. cukru
  • szkl. mąki pszennej
  • 4 - 5 opakowań cukru waniliowego
  • 36 herbatników
  • cukier puder
  • folia spożywcza

 

Sposób przygotowania:

Waniliowy przysmak
1. 250 ml mleka wymieszaj z jajkami, żółtkami i mąką. Resztę mleka zagotuj z masłem, cukrem, cukrem waniliowym. Powoli dodawaj wymieszaną mąkę z jajkami i ciągle mieszając,zagotuj na małym ogniu. 2. Prostokątną formę wyłóż folią spożywczą i rozłóż połowę herbatników, zalej ciepłą masą,przykryj resztą herbatników i zawiń w folię spożywczą (w celu zawilgocenia górnych herbatników) 3. Odstaw w chłodne miejsce. Przed podaniem posyp cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka