Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Waniliowy sernik z nutą migdałową

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Sernik idealny ... tak nazwać można dzisiejszy wypiek. Nuta migdałowa i wanilii przeplatała się tworząc piękny aromat ciasta... Pyszny deser nie tylko od święta :)

Waniliowy sernik z nutą migdałową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Waniliowy sernik z nutą migdałową

 

  • Ciasto:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 5 kropli aromatu migdałowego

 

  • Masa serowa:
  • 1 kg sera trzykrotnie mielonego (może być z wiaderka)
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 laska wanilii
  • 16 g cukru waniliowego
  • 100 g masła
  • 1 budyń waniliowy
  • szczypta soli

 

  • Polewa
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 galaretka zielona
  • 250 ml wrzącej wody

 

Sposób przygotowania:

Waniliowy sernik z nutą migdałową
Przygotowujemy ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier puder i proszek do pieczenia, mieszamy. Dodajemy żółtka, pokrojone masło, aromat migdałowy i zagniatamy szybko ciasto. Ciastem wykładamy tortownice (27 cm) wkładamy do lodówki. Masa serowa. Żółtka oddzielamy od białek. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Następnie dodajemy miękkie masło. Ucieramy. Dodając ziarenka z laski wanilii. Dodajemy ser, budyń i cukier waniliowy – miksujemy . Biała ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Do masy serowej dodajemy ubite białka – mieszamy. Masę serową przekładamy na przygotowany kruchy schłodzony spód. Sernik wkładamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na 25 minut, zmniejszamy grzanie do 150 stopni i pieczemy przez następne 65 minut. Wyłączamy grzanie i zostawiamy sernik w uchylonym piekarniku.Przygotowujemy polewę. Galaretkę rozrabiamy w 250 ml wrzącej wody. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy galaretkę i mieszamy. Kiedy polewa przestygnie wylewamy na wierzch zimnego sernika. Sernik wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin.
Waniliowy sernik z nutą migdałową
przygotowanym ciastem wykładamy tortownice
Waniliowy sernik z nutą migdałową
z podanych składników przygotowujemy masę serowa i wykładamy na spód
Waniliowy sernik z nutą migdałową
sernik pieczemy wg czasu umieszczonego w przepisie - studzimy
Waniliowy sernik z nutą migdałową
na zimny sernik wylewamy przygotowaną polewę i wkładamy na minimum 12 h do lodówki