kiad

kiad

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 48]

Waniliowy sernik otulony czekoladą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Wspaniały sernik, mokry, pachnący wanilią, rozpływający się w ustach. dodatek czekolady przełamuje waniliowy smak

Waniliowy sernik otulony czekoladą Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Waniliowy sernik otulony czekoladą

 

  • 1 kostka masła
  • 1 laska wanilii
  • 1 kg białego sera w wiaderku
  • 8 jaj (oddzielnie żółtka, oddzielnie białka)
  • 1 szklana cukru-200 g
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 paczka budyniu waniliowego

 

  • Polewa: 1 tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady+2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Waniliowy sernik otulony czekoladą
Laskę tniemy wzdłuż i wyskrobujemy ziarenka. Masło, biały ser, cukier,ziarenka z laski wanilii, żółtka i budyń ucieramy aż uzyskamy jednolitą masę.Dodajemy także proszek do pieczenia Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do masy twarogowej. Na tym etapie delikatnie mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Standardową tortownicę wyściełamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i podsypujemy bułką tartą i wylewamy masę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy systemem góra/dół około 40 minut Studzimy przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Przygotowujemy polewę:czekoladę łamiemy na kawałki, dodajemy masło i wstawiamy do garnka z gorącą wodą Mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Wystudzony sernik polewamy letnią polewa, robimy wzorki wedle uznania i schładzamy w lodówce.
Waniliowy sernik otulony czekoladą
Najpierw musimy upiec sernik waniliowy i go ostudzić
Waniliowy sernik otulony czekoladą
Po przekrojeniu ciasto jest zwarte i mokre