Paczajka

Paczajka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 25]

Waniliowy sernik z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sernik z serka homogenizowanego jest zawsze dobrze nawilżony i puszysty.

Waniliowy sernik z brzoskwiniami

Składniki:

Waniliowy sernik z brzoskwiniami

 

  • Ciasto:
  • 1 kostka margaryny (Palma z Murzynkiem  )
  • 5 żółtek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mąki pszennej

 

 

  • Dodatkowo:
  • puszka brzoskwini w syropie
  • 5 białek
  • ¾ szklanki cukru

 

Sposób przygotowania:

Waniliowy sernik z brzoskwiniami
1.Margarynę rozpuścić i ostudzić . Wszystkie składniki ciasta zagnieść i podzielić na dwie części. Owinięte folią włożyć na godzinkę do zamrażalki. 2.Masło rozpuścić i ostudzić. Jajka utrzeć z cukrem i powoli dodawać mąkę, serek waniliowy, i masło, dalej ucierając. 3.Białka ubić na sztywno z cukrem. 4.Niedużą blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Jeden kawałek ciasta wyjęty z zamrażalki zetrzeć na dużych oczkach tarki i wyłożyć do blaszki jako spód. Na to wylewamy masę serową, rozkładamy równomiernie. Następnie kładziemy na całej powierzchni pokrojone w paski brzoskwinie. Całość polewamy ubitą pianką. Na wierzch kładziemy starty na tarce drugi kawałek ciasta. 5.Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez godzinkę. 6.Po wyjęciu z piekarnika czekamy aż wystygnie i wkładamy do lodówki na ok. 2 godzinki.