Sposób przygotowania:
Waniliowy sernik ze śliwkami
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę i posiekać. Następnie wsypać 10 dag cukru pudru, dodać 2 żółtka i szczyptę soli. Szybko zagnieść ciasto, 2/3 zawinąć w folię i odłożyć w chłodne miejsce na pół godziny. Pozostałe ciasto włożyć do zamrażalnika. Gotowy ser twarogowy wyłożyć z pojemnika, dodać do niego 3 żółtka, resztę cukru pudru, mąkę ziemniaczaną, kaszę mannę i wymieszać. Pod koniec delikatnie wmieszać sztywno ubitą pianę z 3 białek. 2/3 ciasta rozwałkować, włożyć na wyłożoną papierem do pieczenia brytfannę, wyłożyć masę serową, na wierzchu ułożyć wypestkowane śliwki skórką do dołu. Po wierzchu posypać pozostałym ciastem z zamrażalnika startym na tarce o dużych oczkach. Ciasto włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 60 minut w temp. 190 stopni.