monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1371]

Wariacja na temat sosu Aurora

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 3

To moja wersja słynnego sosu aurora. Bardzo przypadł nam do gustu i dosyć często będzie gościć na naszym stole. Wyśmienity do makaronu. Smacznego!

Wariacja na temat sosu Aurora Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wariacja na temat sosu Aurora

 

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 1/8 czerwonej papryki
  • 1/8 pomarańczowej papryki
  • 150 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 5-6 liści świeżej bazylii
  • 3 pomidory
  • 500 g mięsa mielonego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki ketchupu
  • Sól,pieprz do smaku
  • 2 łyżki oleju

 

Sposób przygotowania:

Wariacja na temat sosu Aurora
Warzywa umyć i osuszyć. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Marchewkę i pieczarki obrać. Seler i marchewkę pokroić w małą kostkę i wrzucić na rozgrzany tłuszcz. Smażyć do zeszklenia. W między papryki pokroić w średniej wielkości kostkę i dodać do garnka. Smażyć wszystko około 3-4 minuty. Dodać mięso i smażyć do momentu ścięcia mięsa. Pieczarki pokroić w dużą kostkę. Dodać do garnka i smażyć kolejne 3 minuty. Pomidory pokroić w średniej wielkości kostkę i wrzucić do garnka. Przykryć pokrywką i dusić do miękkości składników czyli jeszcze jakieś 7-10 minut. Doprawić solą i pieprzem oraz posiekanym listkami bazylii. Mąkę wymieszać z ¼ szklanki wody oraz ketchupem. Wlać do garnka i zagotować. Po minucie zdjąć z ognia. Smacznego!
Wariacja na temat sosu Aurora
seler i marchewkę pokroić w mała kostkę i zeszklic
Wariacja na temat sosu Aurora
dodać papryki i dalej razem smażyć
Wariacja na temat sosu Aurora
dodać mięso i smażyć do ścięcia mięsa
Wariacja na temat sosu Aurora
sparzone pomidory pokroić w dużą kostkę

Tagi:

mięso