Sposób przygotowania:
Warkocz drozdzowy z marmoladą
Drożdze zasypac cukrem i łyżką maką oraz szczyptą soli. Wlac 2 łyzki ciepłego mleka i odstawić do wyrośnięcia. Następnie wbić 1 jajko i 1 żółtko, wlać olej, resztę ciepłego mleka i wsypac mąkę. Dobrze wyrobić ciasto i odstawic w ciepłe miejsce aż wyrośnie. Nastepnie podzielić na 2 części( z porcji wychodzą dwa warkocze). Każdą z nich rozwałkować i pociąć na 5 pasków. Każdy lekko rozciągnąć na szerokośc i nałożyć na srodek marmoladę, a nastepnie skleić. Końce 5 pasków ułożyć razem i splatać jak warkocz (te z brzegu na zmiane do środka). Przełożyć do keksówki, posmarować roztrzepanym białkiem i piec 45 minut w 180 stopniach.