Sposób przygotowania:
Warkocz wielkanocny
Z połowy szklanki ciepłego mleka, drożdży i łyżeczki cukru przygotować rozczyn. Mąkę wsypać do miski, zrobić dołek, wlać rozczyn i pozostawić w ciepłym miejscu aby wyrósł. Rozpuścić margarynę w rondelku i ostudzić. Do wyrośniętego rozczynu dodać jajka, resztę cukru, skórkę z cytryny, margarynę resztę mleka i cukier waniliowy. Wyrabiać ciasto tak długo aż będzie odstawało od ręki. Następnie przykryć je ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy ciasto wyrośnie podzielić je na trzy części, uformować z niego długie wałki i zapleść w warkocz. Blaszkę wysmarować tłuszczem i ułożyć koliście warkocz i zlepić jego końce. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.