AniaHania

AniaHania

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 131]

Crumble z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pachnące jabłka z cynamonem i rodzynkami pod słodką kruszonką. Mało kto się oprze takiemu deserowi. Polecam.

Crumble z jabłkami

Składniki:

Crumble z jabłkami

 

 

  • Na kruszonkę
  • Pół szklanki mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka amaretto
  • 3 łyżki masła
  • Płatki owsiane według uznania

Sposób przygotowania:

Crumble z jabłkami
Jabłka należy umyć, obrać. Usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Do jabłek dorzucić rodzynki, posypać cynamonem, dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i łyżkę amaretto, wszystko wymieszać.

Do miski przesiać mąkę, dodać cukier puder, płatki owsiane , łyżkę amaretto i masło. Wszystko razem połączyć za pomocą dłoni.

Jabłka wyłożyć do kokilek a na wierzchu równomiernie rozłożyć kruszonkę.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 -25 minut.