Sposób przygotowania:
Placek królewski
Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy jajka, miód i cukier. Zagniatamy ciasto dodając stopniowo śmietanę.
Dzielimy ciasto na 4 części i wałkujemy je na papierze do pieczenia na kształt blachy. Przekładamy ciasto do blach i pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Gotujemy kaszę mannę na mleku i zostawiamy do przestygnięcia.
Masło siekamy i ucieramy z żółtkami oraz cukrem pudrem. Dodajemy ostudzoną kaszę mannę oraz aromat i ucieramy jeszcze przez chwilę.
Przekładamy placki w następujący sposób: pierwszy smarujemy masą, drugi powidłami i trzeci znów masą. Odstawiamy ciasto na całą dobę do nawilgnięcia.
Dzielimy ciasto na 4 części i wałkujemy je na papierze do pieczenia na kształt blachy. Przekładamy ciasto do blach i pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.
Gotujemy kaszę mannę na mleku i zostawiamy do przestygnięcia.
Masło siekamy i ucieramy z żółtkami oraz cukrem pudrem. Dodajemy ostudzoną kaszę mannę oraz aromat i ucieramy jeszcze przez chwilę.
Przekładamy placki w następujący sposób: pierwszy smarujemy masą, drugi powidłami i trzeci znów masą. Odstawiamy ciasto na całą dobę do nawilgnięcia.