Ania321

Ania321

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1190]

Placek królewski

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszny placek królewski przekładamy masą z kaszy manny oraz powidłami. Wierzch można jeszcze polać polewą.

Placek królewski

Składniki:

Placek królewski

 

  • mąka 1/2 kg
  • cukier 1 szklanka
  • jajka 2 szt
  • miód 3 łyżki
  • śmietana 3 łyżki
  • mleko 1/2 litra
  • kasza manna 5 łyżek
  • masło 250 g 1 kostka
  • żółtka 3 szt
  • cukier puder 1 szklanka
  • olejek rumowy 1 opakowanie
  • powidła śliwkowe 1 słoik
  • soda oczyszczona 2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Placek królewski
Na stolnicę wysypujemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy jajka, miód i cukier. Zagniatamy ciasto dodając stopniowo śmietanę.

Dzielimy ciasto na 4 części i wałkujemy je na papierze do pieczenia na kształt blachy. Przekładamy ciasto do blach i pieczemy przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni.

Gotujemy kaszę mannę na mleku i zostawiamy do przestygnięcia.

Masło siekamy i ucieramy z żółtkami oraz cukrem pudrem. Dodajemy ostudzoną kaszę mannę oraz aromat i ucieramy jeszcze przez chwilę.

Przekładamy placki w następujący sposób: pierwszy smarujemy masą, drugi powidłami i trzeci znów masą. Odstawiamy ciasto na całą dobę do nawilgnięcia.