Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka na parze z kaszą gryczanąETAP 1:
Kaszę gryczaną gotuję na sypko i odstawiam.
Wypłukaną i osuszoną pierś z kurczaka dzielę na części, nacieram solą, papryką i czosnkiem przeciśniętym przez praskę
W garnku nastawiam wodę z przyprawami, zagotowuje i gotuje przez chwilę, na garnek nakładam sito do gotowania na parze, układam porcje kurczaka, przykrywam przykrywką i gotuje około 5-7 min, mięso odwracam na druga stronę i ponownie gotuję pod przykryciem.
Gotowe zabezpieczam przed wystygnięciem.
Cebulę kroje w drobną kostkę i podduszam na maśle, aż zrobi się szklista, zalewam wywarem i gotuję, aż całkowicie zmięknie, następnie dodaję słodką śmietankę i gotuję ok 15 min, aż sos się zredukuje. Doprawiam do smaku solą, i gałką muszkatołową. Dodaję posiekany koperek i gotuję jeszcze pięć minut.
Na talerz nakładam kasze gryczaną, pokrojoną w plastry pierś z kurczaka i wszystko polewam sosem.
Jagodowa
Magdalena88
luna76
Sama byłam dość sceptycznie nastawiona do mięsa gotowanego na parze, ale to naprawdę był strzał w 10 :) nawet mój mąż, który był kiedyś na diecie i twierdził, że takie mięso jest do niczego, zajadał je ze smakiem :) Więc polecam z czystym sumieniem :)
luna76
I potwierdzam, że był przepyszny :)