Sposób przygotowania:
Warstwowa zapiekanka gołąbkowa Eliprzygotowanie składników
Mięso opłukać, osuszyć i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami. Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i drobno posiekać.
przygotowanie składników cd
Dwie cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.
przygotowanie składników cd
Ryż gotować ( 1 część ryżu, 2 części wody ) przez 15 minut. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i usmażyć cebulę z czosnkiem, dodać do ryżu i wymieszać.
przygotowanie składników cd
Do miski włożyć mięso, cebulę, czosnek, jajka, przyprawę do mięs, sól i pieprz.
przygotowanie składników cd
Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę z olejem. Do wody włożyć kapustę i stopniowo zdejmować liście i chwilę je gotować. Gorące liście włożyć do zimnej wody i ostudzić. Zimne liście odsączyć i zciąć z nich grube nerwy.
przygotowanie zapiekanki
Formę 38 cm x 30 cm wyłożyć podwójną warstwą liści kapusty.
przygotowanie zapiekanki cd
Na kapustę wyłożyć połowę ryżu.
przygotowanie zapiekanki cd
Do 800 ml wody dodać koncentrat pomidorowy dodać paprykę słodką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Połowę sosu rozlać na ryżu.
przygotowanie zapiekanki cd
Na ryż wyłożyć połowę mięsa i przykryć podwójną warstwą liści kapusty.
przygotowanie zapiekanki cd
Warstwy powtórzyć i przykryć zapiekankę folią aluminiową. Włożyć zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C góra - dół i piec 43 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut. Ja podałam zapiekankę z sosem pomidorowym. Smacznego!
lukrowanepierniczki