eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Warstwowa zapiekanka gołąbkowa Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Rodzinka chciała gołąbki a ja nie miałam ochoty i zawijać. Przygotowałam więc warstwową zapiekankę gołąbkową.

Warstwowa zapiekanka gołąbkowa Eli

Składniki:

Warstwowa zapiekanka gołąbkowa Eli

mięso

ryż

kapusta

sos

  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego - 190 g
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Warstwowa zapiekanka gołąbkowa Eli

przygotowanie składników

Warstwowa zapiekanka gołąbkowa Eli
Przygotować karkówkę, cebule i czosnek...

Mięso opłukać, osuszyć i zmielić w maszynce z sitkiem z dużymi oczkami. Cebule obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i drobno posiekać.

przygotowanie składników cd

Warstwowa zapiekanka gołąbkowa Eli
Obrane cebule pokroić w kostkę. czosnek przecisnąć przez praskę.

Dwie cebule obrać z łupinek i pokroić w kostkę. czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.

przygotowanie składników cd

Warstwowa zapiekanka gołąbkowa Eli
Ryż ugotować i przesmażyć cebule z czosnkiem.

Ryż gotować ( 1 część ryżu, 2 części wody ) przez 15 minut. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy i usmażyć cebulę z czosnkiem, dodać do ryżu i wymieszać.

przygotowanie składników cd

Warstwowa zapiekanka gołąbkowa Eli
Do miski włożyć mięso i pozostałe składniki.

Do miski włożyć mięso, cebulę, czosnek, jajka, przyprawę do mięs, sól i pieprz.

przygotowanie składników cd

Warstwowa zapiekanka gołąbkowa Eli

Z kapusty wyciąć głąb. W dużym garnku zagotować wodę z olejem. Do wody włożyć kapustę i stopniowo zdejmować liście i chwilę je gotować. Gorące liście włożyć do zimnej wody i ostudzić. Zimne liście odsączyć i zciąć z nich grube nerwy.

przygotowanie zapiekanki

Warstwowa zapiekanka gołąbkowa Eli

Formę 38 cm x 30 cm wyłożyć podwójną warstwą liści kapusty.

przygotowanie zapiekanki cd

Warstwowa zapiekanka gołąbkowa Eli

Na kapustę wyłożyć połowę ryżu.

przygotowanie zapiekanki cd

Warstwowa zapiekanka gołąbkowa Eli

Do 800 ml wody dodać koncentrat pomidorowy dodać paprykę słodką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Połowę sosu rozlać na ryżu.

przygotowanie zapiekanki cd

Warstwowa zapiekanka gołąbkowa Eli

Na ryż wyłożyć połowę mięsa i przykryć podwójną warstwą liści kapusty.

przygotowanie zapiekanki cd

Warstwowa zapiekanka gołąbkowa Eli

Warstwy powtórzyć i przykryć zapiekankę folią aluminiową. Włożyć zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C góra - dół i piec 43 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut. Ja podałam zapiekankę z sosem pomidorowym. Smacznego!