Sposób przygotowania:
Warstwowa zapiekanka makaronowaETAP 1:
Cukinię, paprykę i pieczarki myjemy. Pieczarki kroimy w plasterki, cukinię w plasterki, a plasterki w ćwiartki, paprykę w kostkę.
Cebulę kroimy w kostkę.
ETAP 2:
Na rozgrzanym oleju smażymy pieczarki. Gdy z pieczarek odparuje woda, dodajemy paprykę i cukinię, smażymy do miękkości. Dodajemy sól, pieprz i przyprawę do dań kuchni włoskiej.
ETAP 3:
Na drugiej patelni, na rozgrzanym oleju, smażymy cebulę i mięso. Dodajemy sól, pieprz i przyprawę do dań kuchni włoskiej oraz pomidory z puszki. Podgrzewamy, aż pomidory się rozpadną, a powstały sos się zagęści.
Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy.
ETAP 4:
W naczyniu żaroodpornym warstwowo układamy skladniki zapiekanki: mięso z sosem - makaron - warzywa z pieczarkami. Na wierzchu układamy plastry sera. Pieczemy 20 min. w 180 st. C
danielek