Sposób przygotowania:
Warstwowy przekładaniec z jabłkami
Odłóż 2 jabłka, pozostałe obierz i grubo zetrzyj. Odciśnij nadmiar soku. Z 2 odłożonych jabłek wydrąż gniazda nasienne. Miąższ pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny. Sypkie składniki (make, cukier, kaszę i proszek do pieczenia) dokładnie wymieszaj w miseczce i podziel na trzy równe części. małą tortownice posmaruj masłem. brzegi wyłóż plasterkami jabłek. Na spód wsyp pierwsza porcję suchych składników. Przykryj połową startych jabłek. Posyp je drugą porcją mieszanki i reszta jabłek. Przykryj pozostała mieszanką. Posyp pokrojonym na kawałki masłem. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, piecz 40 minut. Szarlotkę udekoruj rozetkami z bitej śmietany.