dido.mun

dido.mun

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 130]

Warstwowy przekładaniec z jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Warstwowy przekładaniec z jabłkami bez zagniatania ciasta

Warstwowy przekładaniec z jabłkami

Składniki:

Warstwowy przekładaniec z jabłkami

 

  • 1 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka maki
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kostka masła
  • sok wyciśnięty z połowy cytryny
  • 1 szklanka bitej śmietany z wanilią do dekoracji
  • masło do posmarowania tortownicy

Sposób przygotowania:

Warstwowy przekładaniec z jabłkami
Odłóż 2 jabłka, pozostałe obierz i grubo zetrzyj. Odciśnij nadmiar soku. Z 2 odłożonych jabłek wydrąż gniazda nasienne. Miąższ pokrój w plasterki, skrop sokiem z cytryny. Sypkie składniki (make, cukier, kaszę i proszek do pieczenia) dokładnie wymieszaj w miseczce i podziel na trzy równe części. małą tortownice posmaruj masłem. brzegi wyłóż plasterkami jabłek. Na spód wsyp pierwsza porcję suchych składników. Przykryj połową startych jabłek. Posyp je drugą porcją mieszanki i reszta jabłek. Przykryj pozostała mieszanką. Posyp pokrojonym na kawałki masłem. Ciasto wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni, piecz 40 minut. Szarlotkę udekoruj rozetkami z bitej śmietany.