Sposób przygotowania:
Warzywa z grilla
Szybkie danie do zrobienia "przy okazji" - na grillu. Można upiec warzywa w piekarniku. Bardzo proste. Bakłażana pokrój na centymetrowe plastry, posyp obficie solą i zostaw na sicie na ok. 30 - 40 minut, aż puści gorzki sok. Opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Cukinię pokrój na skośne, centymetrowe plastry. Pomidory przekrój na połówki. Z dużych główek czosnku odkrój spód - ok. pól centymetra. Warzywa przełóż do miski, skrop kilkoma kroplami soku z cytryny i obficie oliwą. Schowaj na godzinę do lodówki. Piecz na grillu: - bakłażana i cukinie po ok. 2-3 minuty z każdej strony - pomidory ok. 10 minut skórką do ognia i następne 5 - 8 minut na drugiej stronie - czosnek ok. 12 - 15 minut odciętą częścią do ognia, aż do miękkości. Jeżeli warzywa będą suche - posmaruj oliwą z marynaty. Podawaj jako oddzielne danie, np. z sosem tzatziki, posypane kiełkami, lub jako dodatek do dania głównego. Można również podawać je na zimno, jako sałatkę - również z sosem tzatziki.