Wiech

Wiech

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 160]

Książka Kucharska: Szybkie przekąski z grilla

Warzywa z grilla

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jako przekąska, jako dodatek do mięs czy ryb z grilla, jako zakąska do wina czy piwa - na każdą okazję.

Warzywa z grilla Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Warzywa z grilla

 

Sposób przygotowania:

Warzywa z grilla
Szybkie danie do zrobienia "przy okazji" - na grillu. Można upiec warzywa w piekarniku. Bardzo proste. Bakłażana pokrój na centymetrowe plastry, posyp obficie solą i zostaw na sicie na ok. 30 - 40 minut, aż puści gorzki sok. Opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz. Cukinię pokrój na skośne, centymetrowe plastry. Pomidory przekrój na połówki. Z dużych główek czosnku odkrój spód - ok. pól centymetra. Warzywa przełóż do miski, skrop kilkoma kroplami soku z cytryny i obficie oliwą. Schowaj na godzinę do lodówki. Piecz na grillu: - bakłażana i cukinie po ok. 2-3 minuty z każdej strony - pomidory ok. 10 minut skórką do ognia i następne 5 - 8 minut na drugiej stronie - czosnek ok. 12 - 15 minut odciętą częścią do ognia, aż do miękkości. Jeżeli warzywa będą suche - posmaruj oliwą z marynaty. Podawaj jako oddzielne danie, np. z sosem tzatziki, posypane kiełkami, lub jako dodatek do dania głównego. Można również podawać je na zimno, jako sałatkę - również z sosem tzatziki.
Warzywa z grilla
Istotne jest właściwe przygotowanie bakłażana.
Warzywa z grilla
Zamarynuj warzywa obficie w oliwie - będą soczyste.