bogusia82

bogusia82

Złoty Ekspert
[Przepisów: 873]

Warzywa z kaszą quinoa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To smaczne i sycące danie przygotowałam na piątkowy obiad, bardzo lubię warzywa połączone z kaszą. Kasza quinoa ma bardzo dużą zawartość białka przez co jest bardzo zdrowa.

Warzywa z kaszą quinoa

Składniki:

Warzywa z kaszą quinoa

 

Sposób przygotowania:

Warzywa z kaszą quinoa
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Brokuła dzielimy na mniejsze różyczki, gotujemy w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty.

Fasolkę szparagową , kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

Cukinię kroimy na mniejsze kawałki, paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w paski, pieczarki kroimy w plasterki, cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego, dodajemy pokrojone warzywa, smażymy do momentu aż będą miękkie.

Kukurydzę i marchewki odsączamy z zalewy, dodajemy razem z ugotowaną kaszą, brokułami i fasolką do podsmażonych warzyw. Wszystko dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi, całość smażmy jeszcze przez 10 minut.