ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1004]

Warzywa z ryżem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszne warzywa bez mięsa z ryżem parabolicznym z dodatkiem czarnego ryżu, doskonałe danie na obiad, kolacje ale też na zimno jako sałatka.

Warzywa z ryżem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Warzywa z ryżem

 

  • ryż paraboliczny z czarnym ryżem 2 szklanki,
  • sól 1 łyżeczka,
  • woda 3 litry

 

  • olej rzepakowy 3/4 szklanki,
  • cebula 2 sztuki średnie,
  • marchew 3 sztuki średnie,
  • seler 1 sztuka średnia,
  • pietruszka 1 sztuka korzeń,
  • groszek zielony 25 dag strączki,
  • fasolka szparagowa 25 dag,
  • papryka czerwona 3 sztuki średnie,
  • kalarepka 1 sztuka duża,
  • seler nać 2 sztuki,
  • zielona część pora 1 sztuka,
  • przyprawa kebab-gyros 1/2 opakowania,
  • przyprawa do wieprzowiny 1/2 opakowania

Sposób przygotowania:

Warzywa z ryżem
Ryż paraboliczny z czarnym ryżem wsypać na wrzątek osolony, gotować z 20 minut co jakiś czas zamieszać, ugotowany wylać na durszlak.

Składniki warzywne dodawać wg podanej kolejności: na oleju zeszklić cebule pokrojone z cukrem, wsypać pokrojone marchewki, seler, pietruszka korzeń, podsmażać z 10 minut.

Wsypać pokrojoną kalarepkę, papryki, wyłuskany groszek, kawałki fasolki szparagowej, natkę selera, liście zielone pora, podsmażać z 10 minut.

Wsypać przyprawę kebab-gyros, przyprawę do wieprzowiny, wymieszać, pod przykryciem dusić na mniejszym ogniu z 15 minut, wody nie dolewać.
Warzywa z ryżem
Ryż paraboliczny bardzo nam smakuje do różnych potraw.
Warzywa z ryżem
jako baza to cebula, marchew, seler, pietruszka a inne warzywa dajemy jakie mamy i lubimy.