dża

dża

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 262]

Warzywa z kiełbasą na ryżu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sycące aromatyczne danie z ryżu z warzywami smażonymi na boczku oraz talarkami zrumienionej kiełbasy.

Warzywa z kiełbasą na ryżu Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Warzywa z kiełbasą na ryżu

 

  • 10 dag boczku
  • 2 kiełbaski (frankfurterki)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 1 nieduży bakłażan
  • 1 nieduża cukinia żółta
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki czubrycy czerwonej
  • 1 szczypta płatków chili
  • Sól, pieprz
  • Olej rzepakowy
  • 2 torebki ryżu naturalnego

 

Sposób przygotowania:

Warzywa z kiełbasą na ryżu
Ryż ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Wszystkie warzywa oczyściłam i -w razie konieczności - obrałam. Boczek pokroiłam w słupki, kiełbasę w plasterki. W szerokim rondlu rozgrzałam 2 łyżki oleju i podsmażyłam na nim boczek, do momentu, aż tłuszcz zaczął się wytapiać. Dodałam cebulę pokrojoną w pióra i czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszałam i smażyłam 3 minuty. Następnie dorzuciłam paprykę pokrojona w paseczki, smażyłam dalej ok. 5 minut. Po tym czasie dodałam resztę pokrojonych warzyw (bakłażana i cukinię) oraz przyprawy. Całość wymieszałam, dodałam przecier rozcieńczony odrobiną wody i dusiłam ok. 10 minut. W tym czasie na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i zrumieniłam plasterki kiełbasy, które na koniec dodałam do warzyw. Całość wymieszałam i podałam na ryżu. 
Warzywa z kiełbasą na ryżu
W pierwszej kolejności w rondlu podsmażyłam boczek z cebulą i papryką
Warzywa z kiełbasą na ryżu
Następnie dodałam resztę warzyw i przypraw
Warzywa z kiełbasą na ryżu
Osobno podsmażyłam frankfurterki pokrojone w plasterki
Warzywa z kiełbasą na ryżu
Całość poddusiłam z odrobiną przecieru pomidorowego