Sposób przygotowania:
Warzywa z kiełbasą na ryżu
Ryż ugotowałam wg przepisu na opakowaniu. Wszystkie warzywa oczyściłam i -w razie konieczności - obrałam. Boczek pokroiłam w słupki, kiełbasę w plasterki. W szerokim rondlu rozgrzałam 2 łyżki oleju i podsmażyłam na nim boczek, do momentu, aż tłuszcz zaczął się wytapiać. Dodałam cebulę pokrojoną w pióra i czosnek przeciśnięty przez praskę, wymieszałam i smażyłam 3 minuty. Następnie dorzuciłam paprykę pokrojona w paseczki, smażyłam dalej ok. 5 minut. Po tym czasie dodałam resztę pokrojonych warzyw (bakłażana i cukinię) oraz przyprawy. Całość wymieszałam, dodałam przecier rozcieńczony odrobiną wody i dusiłam ok. 10 minut. W tym czasie na patelni rozgrzałam 2 łyżki oleju i zrumieniłam plasterki kiełbasy, które na koniec dodałam do warzyw. Całość wymieszałam i podałam na ryżu.