Warzywa z sosem z oliwy

         
ocena: 4/5 głosów: 1

Warzywa przebrać, umyć, osuszyć i pokroić w paski. Melisę opłukać, poodrywać

Warzywa z sosem z oliwy

Składniki:

Warzywa z sosem z oliwy

 

  • 1 kg dowolnych warzyw (np. marchew, cukinia, seler, pomidor, papryka, ogórek, rzodkiewka, cebula)
  • 5 łyżek oliwy
  • pęczek melisy
  • ząbek czosnku
  • sok z 2 limonek
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:

Warzywa z sosem z oliwy
Warzywa przebrać, umyć, osuszyć i pokroić w paski. Melisę opłukać, poodrywać listki, posiekać i odstawić. Przygotować sos: sok z limonek wymieszać z oliwą, doprawić zgodnie z upodobaniami solą i cukrem, a następnie obrać ząbek czosnku, przecisnąć przez praskę i dodać do sosu. Wrzucić przygotowaną melisę i całość wymieszać. Sos należy podać w osobnej miseczce i maczać w nim jarzyny.

Tagi:

cukinia