Lukrecja_27

Lukrecja_27

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 121]

Warzywa zapiekane pod beszamelem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wyśmienite danie dla vegetarian. Dodaj kilka plasterków kiełbasy swojskiej to i wielbiciele mięsa się nasycą!

Warzywa zapiekane pod beszamelem Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Warzywa zapiekane pod beszamelem

 

  • Kilka różyczek kalafiora
  • Kilka różyczek brokuła
  • pół białej części grubego pora
  • 1 łyżka masła
  • 1 kopiasta łyżka mąki pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta gałki muszkatułowej
  • 50g sera żółtego.
  • sól i pieprz do smaku
  • woda z dodatkiem soli i cukru do blanszowania

 

Sposób przygotowania:

Warzywa zapiekane pod beszamelem
Zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy sól i łyżeczkę cukru. Kiedy woda zawrze wrzucamy umyte różyczki kalafiora, gotujemy około 2 minutki od momentu zagotowania. Odcedzamy na sicie. Ponownie doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy brokuły i od momentu zagotowania gotujemy dosłownie minutkę. Odcedzamy. Pora kroimy w grube półtalarki. Małą tortownicę lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy warzywa. Opruszamy lekko solą i pieprzem. Przygotowujemy sos beszamelowy: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszając smażymy aż zacznie bąblować. Dolewamy powoli mleko i energicznie mieszamy tak aby nie było grudek. Zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Do sosu dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Przygotowanym sosem zalewamy warzywa. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekamy do uzyskania złotej skorupki ( około 30 minut).
Warzywa zapiekane pod beszamelem
Zblanszowane warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym
Warzywa zapiekane pod beszamelem
Zalewamy przygotowanym sosem beszamelowym
Warzywa zapiekane pod beszamelem
Zapiekamy w 200 stopniach około 30 minut

Tagi:

sery ser