Sposób przygotowania:
Warzywa zapiekane pod beszamelem
Zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy sól i łyżeczkę cukru. Kiedy woda zawrze wrzucamy umyte różyczki kalafiora, gotujemy około 2 minutki od momentu zagotowania. Odcedzamy na sicie. Ponownie doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy brokuły i od momentu zagotowania gotujemy dosłownie minutkę. Odcedzamy. Pora kroimy w grube półtalarki. Małą tortownicę lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy warzywa. Opruszamy lekko solą i pieprzem. Przygotowujemy sos beszamelowy: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszając smażymy aż zacznie bąblować. Dolewamy powoli mleko i energicznie mieszamy tak aby nie było grudek. Zagotowujemy. Zestawiamy z ognia i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Do sosu dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Przygotowanym sosem zalewamy warzywa. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekamy do uzyskania złotej skorupki ( około 30 minut).