grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Warzywa zapiekane w aromatycznej oliwie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Warzywa zapiekane w aromatyzowanej oliwie z oliwek z dodatkiem czosnku i tymianku smacznym dodatkiem do dań mięsnych lub rybnych.

Warzywa zapiekane w aromatycznej oliwie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Warzywa zapiekane w aromatycznej oliwie

 

Sposób przygotowania:

Warzywa zapiekane w aromatycznej oliwie

Przygotowanie aromatycznej oliwy

Warzywa zapiekane w aromatycznej oliwie
Oliwę możemy dowolnie aromatyzować np. rozmarynem lub majerankiem.

Przygotowanie oliwy rozpoczynamy od obrania i posiekania drobno czosnku.

W miseczce mieszamy oliwę z oliwek, posiekany czosnek, listki świeżego tymianku. Całość oprawiamy solą i pieprzem.

Odstawiamy na 15 minut.

Przygotowanie warzyw

Warzywa zapiekane w aromatycznej oliwie
Przed podaniem warzywa możemy udekorować listkami świeżej bazylii.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Bakłażana, cukinie i pomidory myjemy i dokładnie osuszamy. Warzywa kroimy w plastry.

Na dno formy do pieczenia wylewamy 3 łyżki aromatycznej oliwy. Wykładamy pokrojone warzywa, które skrapiamy resztą aromatycznej oliwy.

Warzywa zapiekamy ok. 25-30 minut.


Tagi:

warzywa danie