Sposób przygotowania:
Warzywne szaszłyki z piekarnika
Bakłażana i cukinię dokładnie myjemy, obcinamy końcówki. Cukinię obieramy " w paski". Oba warzywa kroimy na plastry, posypujemy solą i odstawiamy na kwadrans. Po tym czasie wycieramy papierowym ręcznikiem. Obie cebule po obraniu i umyciu kroimy w pióra. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w sporą kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w talarki. Pieczarki po obraniu i oczyszczeniu pozbawiamy korzonków (możemy zrobić z nich zupę lub sos), do szaszłyków zostawiamy same kapelusze. Przygotowujemy sobie drewniane patyczki do szaszłyków, lub metalowe szpikulce. Przygotowane warzywa nadziewamy naprzemiennie na patyczki. Jeżeli cukinia i bakłażan nie są zbyt cienkie (wąskie), to szersze plastry kroimy na 4 części. Szaszłyki posypujemy przyprawą do grilla i skrapiamy olejem. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 15-20 minut.