BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Warzywno - grzybowe pierogi Bożeny

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Moje pierogi warzywno - grzybowe, postanowiłam przygotować dla moich przyjaciół. Pierożki są bardzo smaczne z takim farszem, a podsmażona cebulka dodaje im dodatkowego smaku.

Warzywno - grzybowe pierogi Bożeny Więcej zdjęć (14)

Składniki:

Warzywno - grzybowe pierogi Bożeny

 

  • ciasto;
  • mąka 2 szkl.
  • żółtko 1 szt.
  • sól 1 łyżeczka,
  • masło 1 łyżeczka,
  • ciepła woda około 1 szkl,

 

Sposób przygotowania:

Warzywno - grzybowe pierogi Bożeny
Ciasto;

Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło i żółtko, następnie porcjami dodawać ciepłą wodę. Dokładnie wyrobić, przykryć ścierką i odstawić na około 20 -30 minut.

Farsz;

Warzywa oczyścić i pokroić w kostkę, grzybki obrać i również pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Ogórek zielony oraz cukinię obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek po obraniu i pokrojeniu podsmażyć na niedużej ilości oleju do zeszklenia, dodać przygotowane warzywa i grzyby, podsmażyć na małym ogniu około 10 minut.

Do całości dodać pokrojoną kiełbasę, a na koniec ogórek i cukinię oraz posiekaną natkę pietruszki, doprawić pieprzem, solą i dokładnie wymieszać. 

Ciasto rozwałkować nakładać porcje farszu robiąc odstępy, nakrywać drugą częścią ciasta i foremką wycinać pierogi.

Drugi sposób to inną foremką wycinać koła nakładać farsz i zlepiać pierogi.

Pierogi wkładać porcjami do gotującej, osolonej wody i gotować około 3 -5 minut po wypłynięciu na powierzchnię.

Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową.

Podawać polane z podsmażoną cebulką.
Warzywno - grzybowe pierogi Bożeny
Warzywa obrać , oczyścić a następnie pokroić w kostkę
Warzywno - grzybowe pierogi Bożeny
Cebulę i czosnek ,obrać i drobniutko pokroić,następnie podsmażyć do zeszklenia dodać warzywa
Warzywno - grzybowe pierogi Bożeny
Do całości dodać pokrojoną w półplasterki kiełbasę
Warzywno - grzybowe pierogi Bożeny
Na koniec dodać obrany i pokrojony ogórek zielony oraz pokrojoną cukinię
Warzywno - grzybowe pierogi Bożeny
Dodać poszatkowaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać
Warzywno - grzybowe pierogi Bożeny
Makę pszesiać do miski ,dodać jajko ,masło, sól i żółtko
Warzywno - grzybowe pierogi Bożeny
Zagnieść gładkie, elastyczne,jednolite ciasto
Warzywno - grzybowe pierogi Bożeny
Ciasto rozwałkować i nakładać robiąc odstępy porcje farszu
Warzywno - grzybowe pierogi Bożeny
Farsz nakryć pozostałym ciastem
Warzywno - grzybowe pierogi Bożeny
Foremką wycinać pierogi
Warzywno - grzybowe pierogi Bożeny
Frugą nieco inną foremką wycinać koła a następnie nakładać farsz i zlepiać
Warzywno - grzybowe pierogi Bożeny
Gotowe pierogi wkłądać do gotującej osolonej wody i gotować od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody około 3 -5 minut
Warzywno - grzybowe pierogi Bożeny
Podawać polane podsmażoną cebulką