Sposób przygotowania:
Warzywno - grzybowe pierogi Bożeny
Ciasto;
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło i żółtko, następnie porcjami dodawać ciepłą wodę. Dokładnie wyrobić, przykryć ścierką i odstawić na około 20 -30 minut.
Farsz;
Warzywa oczyścić i pokroić w kostkę, grzybki obrać i również pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Ogórek zielony oraz cukinię obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek po obraniu i pokrojeniu podsmażyć na niedużej ilości oleju do zeszklenia, dodać przygotowane warzywa i grzyby, podsmażyć na małym ogniu około 10 minut.
Do całości dodać pokrojoną kiełbasę, a na koniec ogórek i cukinię oraz posiekaną natkę pietruszki, doprawić pieprzem, solą i dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować nakładać porcje farszu robiąc odstępy, nakrywać drugą częścią ciasta i foremką wycinać pierogi.
Drugi sposób to inną foremką wycinać koła nakładać farsz i zlepiać pierogi.
Pierogi wkładać porcjami do gotującej, osolonej wody i gotować około 3 -5 minut po wypłynięciu na powierzchnię.
Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać polane z podsmażoną cebulką.
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, masło i żółtko, następnie porcjami dodawać ciepłą wodę. Dokładnie wyrobić, przykryć ścierką i odstawić na około 20 -30 minut.
Farsz;
Warzywa oczyścić i pokroić w kostkę, grzybki obrać i również pokroić w kostkę. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Ogórek zielony oraz cukinię obrać i pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek po obraniu i pokrojeniu podsmażyć na niedużej ilości oleju do zeszklenia, dodać przygotowane warzywa i grzyby, podsmażyć na małym ogniu około 10 minut.
Do całości dodać pokrojoną kiełbasę, a na koniec ogórek i cukinię oraz posiekaną natkę pietruszki, doprawić pieprzem, solą i dokładnie wymieszać.
Ciasto rozwałkować nakładać porcje farszu robiąc odstępy, nakrywać drugą częścią ciasta i foremką wycinać pierogi.
Drugi sposób to inną foremką wycinać koła nakładać farsz i zlepiać pierogi.
Pierogi wkładać porcjami do gotującej, osolonej wody i gotować około 3 -5 minut po wypłynięciu na powierzchnię.
Ugotowane pierogi wyjmować łyżką cedzakową.
Podawać polane z podsmażoną cebulką.
zbysiowa
BozenaMatuszczyk
Dziękuję bardzo.;)
danielek
BozenaMatuszczyk
redakcja
BozenaMatuszczyk
Miło mi dziękuję.;)
SylaUla
BozenaMatuszczyk
Dziękuję serdecznie;)
biedroneczki
BozenaMatuszczyk
Bardzo mi miło i dziękuje.;)