Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Pierogi z boczniakami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierogi z boczniakami to smaczne danie dla osób, które uwielbiają pierogi z grzybowym farszem. Polecam.

Pierogi z boczniakami Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Pierogi z boczniakami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z boczniakami
Do przesianej mąki dodać odrobinę soli, żółtka, rozpuszczone, ostudzone masło i wodę mineralną. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny.

Farsz:

Na maśle zeszklić posiekaną cebulę, wsypać starte na tarce lub bardzo drobno posiekaneboczniaki, podsmażyć, ostudzić, wymieszać z tartą bułką i białkiem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować, wykroić krążki, nałożyć farsz z boczniaków, złożyć na pół i dokładnie zlepić. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody i gotować 3-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.

Pierogi podawać polane masłem z usmażoną cebulą.
Pierogi z boczniakami
Do mąki dodać sól, żółtka, masło i wodę, zagnieść ciasto.
Pierogi z boczniakami
Na rozgrzanym maśle zeszklić posiekaną cebulę.
Pierogi z boczniakami
Dodać drobno posiekane lub starte na tarce boczniaki.
Pierogi z boczniakami
Ciasto rozwałkować i foremką lub szklanką wykroić krążki.
Pierogi z boczniakami
Na kążki ciasta włożyć porcję farszu.
Pierogi z boczniakami
Złożyć na pół i dokładnie zlepić.

Tagi:

pierogi danie