SUPERPRZEPIS

Pasztet drobiowo warzywny z polędwiczkami

  • 4
  • Ela Dz
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5
Pasztet drobiowo warzywny  z polędwiczkami Więcej zdjęć (5)

Zazwyczaj uważa się, że dobry pasztet to ten który można rozsmarować. Czy to znaczy, że musi ociekać tłuszczem? Nic bardziej mylnego, można go zrobić bez tłuszczowego szaleństwa.

Składniki:

Pasztet drobiowo warzywny z polędwiczkami

 

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowo warzywny z polędwiczkami
Udka obieramy z nadmiaru tłuszczu, wkładamy do dużego garnka. Wieprzowinę kroimy w dość drobną kostkę i wrzucamy do udek. Dodajemy również wszystkie warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i kulki pieprzu. Zalewamy wrzącą wodą i wolno gotujemy. Wieprzowina tyle aby się tylko ścięła, nie musi być miękka, ale kurczak powinien odchodzić od kości. Wtedy obieramy mięso i jak ostygnie mielimy razem z warzywami i surowym czosnkiem. Przekładamy do dużej miski, doprawiamy solą i pieprzem według uznania, wlewamy szklankę wywaru po mięsie ( najlepiej z dołka jak się gotuje) i wyrabiamy. Przed dodaniem jajek należy ostatecznie doprawić i wtedy dodać jajka i mannę. Gotową masę nakładamy połowę foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia. Rozkładamy dwa rzędy polędwiczek i przykrywamy masą, mocno ubijając. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika 220 stopni, po 15 minutach zmniejszamy do 150 i pieczemy jeszcze 90 minut.
Pasztet drobiowo warzywny  z polędwiczkami
Przygotowane mięsa zalewamy wrzątek aby całe dobro zostało wewnątrz mięsa
Pasztet drobiowo warzywny  z polędwiczkami
Zimne mięso i warzywa mielimy razem na drobnych oczkach
Pasztet drobiowo warzywny  z polędwiczkami
Nim dodamy jajka i mannę należy doprawić ostatecznie całą masę
Pasztet drobiowo warzywny  z polędwiczkami
Napełniamy foremki do połowy masą mięsną, układamy polędwiczki i przykrywamy ponownie masą