Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowo warzywny z polędwiczkami
Udka obieramy z nadmiaru tłuszczu, wkładamy do dużego garnka. Wieprzowinę kroimy w dość drobną kostkę i wrzucamy do udek. Dodajemy również wszystkie warzywa, liść laurowy, ziele angielskie i kulki pieprzu. Zalewamy wrzącą wodą i wolno gotujemy. Wieprzowina tyle aby się tylko ścięła, nie musi być miękka, ale kurczak powinien odchodzić od kości. Wtedy obieramy mięso i jak ostygnie mielimy razem z warzywami i surowym czosnkiem. Przekładamy do dużej miski, doprawiamy solą i pieprzem według uznania, wlewamy szklankę wywaru po mięsie ( najlepiej z dołka jak się gotuje) i wyrabiamy. Przed dodaniem jajek należy ostatecznie doprawić i wtedy dodać jajka i mannę. Gotową masę nakładamy połowę foremek keksowych wyłożonych papierem do pieczenia. Rozkładamy dwa rzędy polędwiczek i przykrywamy masą, mocno ubijając. Wsadzamy do nagrzanego piekarnika 220 stopni, po 15 minutach zmniejszamy do 150 i pieczemy jeszcze 90 minut.
weronikaS
Ela Dz
zbysiowa
Też mówię jak skosztują :) Fajny pasztet Eluniu, chętnie bym zjadła;)
Mój dom - moja pasja