Kasja1986

Kasja1986

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Wątróbka po nelsońsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszna soczysta wątróbka z dzika na sposób nelsoński. Brak mi słów by opisać ten smak po prostu tego trzeba spróbować.

Wątróbka po nelsońsku

Składniki:

Wątróbka po nelsońsku

 

  • około 500 g wątroby u mnie z dzika, może być również cielęca lub wieprzowa
  • 2 - 3 szklanki mleka
  • około 30 - 50 dag pieczarek lub grzybów leśnych
  • 2 - 3 młode ziemniaki
  • mąka do oprószenia
  • 2 - 3 cebule
  • pieprz kolorowy
  • sól
  • masło do smażenia
  • kieliszek madery
  • opcjonalnie połowa słodkiej papryki

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka po nelsońsku
Wymoczoną w mleku wątróbkę oczyszczamy z błon i kroimy na plastry na palec grube. Ziemniaki obgotowujemy i kroimy w ćwiartki. Pieczarki kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w plasterki rumienimy na maśle. Wątróbkę obsypujemy mąka i rumienimy z obu stron. W środku powinna zostać surowa. Układamy w naczyniu żaroodpornym naprzemiennie, wątróbkę, ziemniaki, pieczarki, cebulę, warstwy przesypujemy solą i pieprzem. Na maśle, na którym podsmażaliśmy wątróbkę rozprowadzamy bulion i kieliszek madery. Zalewamy płynem wątróbkę, Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 15 minut.