eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1833]

Wątróbka w jabłkach Eli

  • 9
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 16

Pyszna przekąska,dobra na przyjęcia.

Wątróbka w jabłkach Eli

Składniki:

Wątróbka w jabłkach Eli

 

  • 4 jabłka
  • 40 dkg wątróbki drobiowej
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka pokrojonego w paseczki imbiru z zalewy
  • sól,pieprz,majeranek
  • cukier,kwasek cytrynowy
  • mąka do oprószenia wątróbki
  • olej

Sposób przygotowania:

Wątróbka w jabłkach Eli
Jabłka obrać,przekroić na pół,wydrążyć gniazda nasienne i część miąższu.Połówki jabłek włożyć do wrzątku,dodać trochę cukru i kwasek cytrynowy.Gotować na małym ogniu 3-4 minuty i wyjąć z wody.Umytą i obraną z błon i tłuszczu wątróbkę oprószyć mąka.Cebulę pokroić w piórka.Na patelni rozgrzać olej,włożyć wątróbkę,obsmażyć,przewrócić na drugą stronę,dodac cebulę i chwilę smażyć razem.Dodać imbir,majeranek i jeszcze chwilę smażyć,aż cebula się zrumieni.Na koniec doprawić solą i pieprzem.Środek jabłek oprószyć solą i pieprzem.Do środka włożyć wątróbkę z cebulką i imbirem.Smacznego!