aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Wątróbka w panierce mix

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Polecam soczystą i mięciutką wątróbkę drobiową w zmieszanej panierce z mąki i bułki tartej. Podałam ją z usmażoną młodą cebulą i szczypiorkiem.

Wątróbka w panierce mix Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Wątróbka w panierce mix

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka w panierce mix
Młodą cebulkę myjemy (nie obieramy z łupinki, gdyż nie ma takiej potrzeby) i osuszamy. Kroimy w plastry i smażymy na margarynie do miękkości. Szczypiorek również myjemy i osuszamy, drobno siekamy. Dodajemy do usmażonej cebuli, przyprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Smażymy przez 2 minuty i zdejmujemy z patelni.

Wątróbki oczyszczamy i myjemy, osuszamy. W miseczce mieszamy mąkę z bułką tartą. Do przygotowanej panierki wkładamy po kawałku wątróbki i dokładnie ją obtaczamy z każdej strony. Na patelni, na której smażyliśmy cebulkę ze szczypiorkiem rozpuszczamy margarynę.

Na gorącą wkładamy obtoczone wątróbki i smażymy pod przykryciem po 4 minuty z każdej strony. Gotowe wątróbki lekko solimy, na wierzchu układamy cebulę ze szczypiorkiem.

Podajemy np. z młodymi ziemniakami.
Wątróbka w panierce mix
Na rozgrzanej margarynie smażymy cebulę i szczypiorek.
Wątróbka w panierce mix
W miseczce przy pomocy łyżki mieszamy bułkę tartą z mąką.
Wątróbka w panierce mix
W tak przygotowanej panierce obtaczamy wątrórki.
Wątróbka w panierce mix
Smażymy je z obu stron na gorącej margarynie.
Wątróbka w panierce mix
Gotowe wątróbki lekko solimy, na wierzchu układamy cebulę ze szczypiorkiem.