Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Wątróbka w sosie serowym.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Proste, szybkie danie na lato i nie tylko.

Wątróbka w sosie serowym. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka w sosie serowym.

 

  • 0,5 kg wieprzowej wątróbki
  • cebula
  • 0,5 szklanki mleka
  • 4 łyżki startego sera
  • łyżeczka czerwonej przyprawy do mięs
  • łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oleju
  • 2 litry wody

Sposób przygotowania:

Wątróbka w sosie serowym.
Wątróbkę obieramy z błon, kroimy dokładnie płuczemy. W garnku gotujemy wodę i do takiego rządku wrzucamy pokrojoną już wątróbkę. Chodzi o to aby krew się ścięła i później nam nie zaśmiecała potrawy. Gotujemy tak ze 3 minuty wybieramy łyżką cedzakową i kładziemy na rozgrzany tłuszcz. Całość podpiekamy na umiano z każdej strony. Pod koniec opiekania, posypujemy czerwoną przyprawą i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę dusimy aż zmięknie. Ser, mleko o resztę przypraw mieszamy razem w kubeczku i takim sosem zalewamy wątróbkę. Przykrywamy na chwilę aby ser się rozpuścił i gotowe.
Wątróbka w sosie serowym.
Wcześniej obgotowana nie będzie już zaśmiecać potrawy ściętymi fragmentami krwi.
Wątróbka w sosie serowym.
Cebulę kroimy i dodajemy do podpieczonej wątróbki.
Wątróbka w sosie serowym.
Kto chce może mleko zamienić na śmietanę, ale to bardziej obciąży potrawę.
Wątróbka w sosie serowym.
Żółty ser i wątróbka świetnie do siebie pasują.