blagro1

blagro1

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 505]

Wątróbka w winie z brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Świetny przepis naprawdę polecam!

Wątróbka w winie z brzoskwiniami

Składniki:

Wątróbka w winie z brzoskwiniami

 

  • 300 g wątróbki cielęcej
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka masła
  • 4 łyżki wina deserowego
  • puszka brzoskwiń
  • łyżeczka posiekanych ziaren zielonego pieprzu
  • łyżka białej zasmażki
  • sól
  • 12 listków kapusty

Sposób przygotowania:

Wątróbka w winie z brzoskwiniami
Wątróbkę umyć, osuszyć, pokroić w poprzek w grube plastry, dokładnie oprószyć mąką. Olej i masło rozgrzać na patelni. Wątróbkę smażyć na silnym ogniu przez 1 min z każdej strony. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w paseczki. Liście kapusty pekińskiej umyć, osuszyć. Obsmażoną wątróbkę podlać winem, dodać brzoskwinie, zielony pieprz, dolać 1/2 szklanki zalewy z brzoskwiń. Doprowadzić do wrzenia, dodać zasmażkę, znowu zagotować. Przyprawić do smaku solą. Podawać na talerzach przybranych listkami kapusty pekińskiej,ze świeżutką bagietką.