Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Wątróbka w winnym sosie (Włochy)

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 288

Watróbkę pokrajać w cienkie plastry, obtoczyć w mące i smażyć na oleju

Wątróbka w winnym sosie (Włochy)

Składniki:

Wątróbka w winnym sosie (Włochy)

 

  • 750 g cielęcej wątróbki
  • 1 łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 100 g szynki
  • 4 łyżki zielonej pietruszki
  • 60 g czerwonego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Wątróbka w winnym sosie (Włochy)
Watróbkę pokrajać w cienkie plastry, obtoczyć w mące i smażyć na oleju (najwyżej 4-5 minut)osolić, dodać pieprz, przykryć i trzymać w cieple. Na tej samej patelni przesmażyć pokrajaną w plastry cebulę i drobno pokrajaną szynkę. Gdy cebula się zrumieni dodać wino, wymieszać i gotować, aby wino zredukować do minimum, polać wątróbkę i podawać.