Sposób przygotowania:
Wątróbka wieprzowa po Szczecińsku
Pachwinę lub boczek kroimy na plasterki i smażymy na suchej patelni do wytopienia tłuszczu, ale nie do spalenia. Przekładamy do garnka. Wątróbkę kroimy na plastry, tłuczemy tłuczkiem do mięsa aby po usmażeniu była mięciutka. Obtaczamy w mące i obsmażamy z obu stron. Wątróbkę razem z wytopionym tłuszczem przelewamy do garnka i dusimy. Dodajemy pokrojoną w pół plasterki cebulę posypujemy przyprawą typu wegerta, szczyptę soli i pieprzu. Dodajemy kostkę smalcu i kostkę rosołową. Od czasu do czasu mieszamy, dusimy aż wątróbka będzie mięciutka. Na ciepło polecam z ziemniaczkami. Pozostałości przelewamy do jakiegoś mniejszego pojemnika i wstawiamy do lodówki. Mamy wtedy doskonały domowy smalec na kanapki. Pychota. Polecam i życzę smacznego!