Sposób przygotowania:
Wątróbka z cebulką
Wątróbkę wieprzową myjemy, porcjujemy na dość grube paski-ok 4 cm szerokości. Każdy kawałeczek dokładnie wycieramy ręcznikami papierowymi. Układamy je na desce i oprószamy czarnym mielonym pieprzem. Następnie panierujemy w mace pszennej. Smażymy wątróbkę z obydwu stron na złoty kolor na małej ilości oleju. Unikać przypalenia. Cebulę należy obrać, pokroić w plasterki. Wrzucamy cebulkę do garnka, wlewamy troszeczkę oleju, wrzucamy listka laurowego i ziele angielskie. Posypujemy ją szczyptą soli i cukru. Smażymy cebulkę na szklisto. Kiedy cebulka jest gotowa układamy na niej naszą podsmażona wątróbkę i dolewamy do niej 0,5 szklanki wody. Przykrywamy i dusimy na najmniejszym płomyczku przez około 10 minut. Podajemy na ciepło. Solimy dopiero na talerzu. A najlepiej smakuje z ziemniaczkami i surówką :) Smacznego!!!