Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Wątróbka z drobiu z marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W taki sam sposób można przygotować wątróbkę cielęcą

Wątróbka z drobiu z marchewką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka z drobiu z marchewką

 

  • 1/2 kg wątróbki z drobiu
  • 2 cebule
  • 1 marchewka
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 łyżka majeranku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki mąki
  • sól
  • pieprz

 

 

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka z drobiu z marchewką
Na patelni rozgrzać połowę oleju, wsypać pokrojoną cebulę i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę. Chwilę razem podsmażyć, przełożyć do rondla, wlać odrobinę wody i dusić około 10 min. Wątróbki umyć, oczyścić, podsmażyć na rozgrzanym pozostałym oleju, przełożyć do rondla z cebulą. Wymieszać i dusić pod przykryciem do momentu gdy wątróbka po przecięciu nie jest krwista w środku. Mąkę wymieszać ze śmietaną, połączyć z wątróbką, dodać majeranek, musztardę, zagotować. Pod koniec przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Wątróbka z drobiu z marchewką
Cebulę posiekać, marchew zetrzec na tarce
Wątróbka z drobiu z marchewką
Warzywa podsmażyć na oleju, wlać odrobinę wody, poddusić
Wątróbka z drobiu z marchewką
Oczyszczone wątróbki podsmażyć na pazostałym oleju
Wątróbka z drobiu z marchewką
Wątróbki połączyć z cebulą, dodać śmietanę z mąką, przyprawić, zagotować