kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1233]

Wątróbka z jabłkami i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na smaczne danie. Wątróbkę z warzywami i jabłkiem możemy podać na obiad lub jako samodzielny posiłek. Polecam.

Wątróbka z jabłkami i papryką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wątróbka z jabłkami i papryką

 

Sposób przygotowania:

Wątróbka z jabłkami i papryką
Wątróbkę czyścimy, myjemy i osuszamy z wody. Paprykę myjemy i osuszamy, kroimy w sporą kostkę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Pokrojone warzywa smażymy na maśle przez około 5 minut, odstawiamy. W międzyczasie kroimy wątróbkę w kostkę i obsypujemy mąką.

Na drugą patelnie wlewamy olej i smażymy wątróbkę przez kilka minut, przekładamy do warzyw i wlewamy wodę. Dusimy razem przez 10 minut. Jabłka myjemy i obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki, dokładamy do wątróbki. Dusimy razem przez chwilę i doprawiamy do smaku.
Wątróbka z jabłkami i papryką
Umyte warzywa, cebulę i czosnek kroimy na mniejsze kawałki.
Wątróbka z jabłkami i papryką
Pokrojone warzywa przesmażamy na rozgrzanym maśle.
Wątróbka z jabłkami i papryką
Do warzy dodajemy usmażoną wątróbkę i razem dusimy.
Wątróbka z jabłkami i papryką
Na samym końcu dodajemy obrane i pokrojone jabłka.

Tagi:

podroby dania